zondag 28 oktober 2012

Hoe verleng je je leven én word je gelukkiger? (1)

....Imagine......

....stel je eens voor...

....dat je je leven zou kunnen verlengen wanneer JIJ dat zou willen....!

...en dat je ook nog eens veel gelukkiger zou zijn. Zou dit kunnen?

Dat gaan we proberen!

Echter, eerst even dit: Zou je langer willen leven als je een ellendig bestaan had?

Nee, natuurlijk niet. Voor sommige mensen is hun bestaan echter zo'n drama dat ze er het liefst direct een einde aan zouden willen maken. Maar dit is wel een extreem negatief scenario. Gelukkig hebben de meeste mensen hier geen last van.

We kunnen in ieder geval concluderen dat je toch een enigszins prettig leven moet hebben als je er voor kiest om langer te willen leven. Want waarom zou je anders iets, dat niet fijn is, vaker willen ervaren?

Terug naar het eerste gedeelte van onze stelling: Kun je je leven verlengen?

Nou, de keuzes die je tot nu toe tot je beschikking had zijn bekend maar beperkt:

Je kunt wellicht langer leven door gezond te leven. Zo min mogelijk stress en zo gezond mogelijk eten draagt bij aan een langere levensverwachting. Zeker. Maar we kennen ook allemaal die opa's en tantes die hun hele leven gerookt en gezopen hadden en toch 90 wisten te worden...

Daarnaast hou je ook altijd die onzekere factor of het vroeg of laat niet gewoon 'je tijd' is. Want je weet dat je altijd 'geroepen' kunt worden door daarboven. En dat kan op elk ogenblik. Of je nou 30, 60 of 90 bent en of je nou gerookt hebt of niet. Want als het je tijd is dan is het je tijd.

Maar gezond en stressloos leven verhoogt in ieder geval de kans op een langer leven.

Wat zijn je andere opties? Nou, dat zal ik uitleggen. Wat tijd is een rekbaar begrip!

"Je kan tijd kneden en buigen en bewerken in je voordeel waardoor tijd langzamer of sneller lijkt te gaan afhankelijk van de situatie waarin je zit".

 Einstein vatte deze relativiteit van de tijd in een briljante quote samen:

"Een uur naast een leuk meisje zitten vliegt voorbij en een minuut op een hete kachel lijkt wel een uur te duren".    

En zo is het. Want tijd is inderdaad rekbaar. Afhankelijk van de situatie waarin je zit.

Stel je bijvoorbeeld eens deze situatie voor: Een crimineel die voor een paar jaar vast zit voor een bepaalde misdaad. Nu heeft een gevangene maar één doel en dat is deze: De tijd zo snel mogelijk voorbij te laten gaan want hij zit op een plek waar hij totaal niet wil zijn.

Wat voor opties heb je in zo'n situatie?

Hier zijn een paar trucjes voor. Wellicht weet je ze al maar ik zal ze nog even opsommen. Ten eerste zal een gedetineerde waarschijnlijk heel veel tv kijken. Want door tv kijken vliegt de tijd voorbij. Ik heb hier al eens eerder een artikel over geschreven op mijn blog. Want de TV steelt je tijd en geeft het nooit meer terug. Prima dus voor onze vent die nog in de lik zit.

Wat heeft hij nog meer voor mogelijkheden?

Computerspelletjes spelen, activiteiten doen zoals ergens intensief aan werken, hobby's zoals bijvoorbeeld schilderen, lezen of studeren. En veel slapen natuurlijk. Kortom, allemaal activiteiten die er voor zorgen dat de tijd sneller gaat.

En zorg ervoor dat je geen klokken hebt om naar te kijken of tijd hebt om te piekeren want dat vertraagd de tijd weer!

En dat wil je zeker niet als je in de bak zit. (Of bij de tandarts, of bij je schoonmoeder, you name it...)

Voorkom dus ook stress.

Zo vloog ik een keer naar Hong Kong. Een lange vlucht van een uur of 12. Ik had een goed boek bij me, wat tijdschriften en onderweg drie films bekeken zodat de tijd voorbij vloog. Voordat ik er erg in had stond ik weer op de grond bij de luchthaven. Maar op de terugweg was het vreselijk noodweer.

Ik vertrok 's-avonds laat en was al moe voordat we opstegen. Onweer en bliksem barste nog geen 15 minuten na de start los. Dit duurde meer dan anderhalf uur en er leek geen einde aan te komen. Luchtzakken en turbulentie maakte dat het zweet bij iedereen uitbrak. Ontspannen was onmogelijk. Die periode leek wel uren te duren en toen we de volgende ochtend landen in Amsterdam was ik volledig uitgeput.

Samenvattend kunnen we dus concluderen dat als je de tijd wilt versnellen je het volgende moet doen: Acties ondernemen die je volledige aandacht opslokken zodat je je niet bewust bent van het verstrijken van de tijd.

De tijd zal hierdoor razendsnel gaan en je hebt als het ware de tijd gemanipuleerd. Hij gaat sneller! En daardoor leef je sneller.

Maar dit willen we natuurlijk niet. We willen langer leven! Dus we willen meer tijd. We moeten de tijd vertragen. We willen tijd maken! We willen meer en zoveel mogelijk genieten en alles halen uit elke minuut die ons gegeven is.

Maar hoe doe je dat? 

Dat vertel ik de volgende keer in deel 2 van deze serie. Klik hier voor deel 2.