woensdag 21 november 2012

Leef bewuster én gelukkiger door middel van Mindfulness!

(Dit artikel wordt voorafgegaan door Deel 1 en Deel 2 in deze serie.)

De meeste mensen zijn maar met één ding bezig en dat is dit:

"Zo snel mogelijk racen naar de dag van morgen, want morgen,
ja, mórgen! ...dán wordt alles beter!" 

Denken we...

Want morgen hebben we die betere baan, dat mooiere huis, die fijnere partner, die grotere auto en die nóg verdere verwegvakantie....

Und so weiter....

We moeten zo snel mogelijk weg van die akelige plek die vandaag heet. Waar we nu zijn. De dag van vandaag. Getver... Vandaag. Waar van alles en nog wat aan mankeert. Nee, al die vervelende dingen die we vandaag nog moeten meemaken en nog moeten doen, die zijn gelukkig morgen allemaal voorbij!

Was het maar waar...zucht...

De realiteit is echter dat je morgen over al die dingen, waar je vandaag zo voor op de loop bent, gewoon wéér zult struikelen!  

Als het verleden iets is dat voorbij is en de toekomst iets is dat nog moet komen zou het dan niet veel verstandiger zijn om je volledig te focussen op het heden?

Want nogmaals: het heden is álles wat je hebt! Je druk maken om de dag van morgen of denken dat morgen alles beter is, is een kansloze missie en een verspilling van energie.


"Als je niet wilt dat het leven je als los zand door je vingers heen glipt en als je besluit om meer te gaan genieten van leven in het heden dan is mindfulness de snelste en de beste levenswijze om aan de noodrem te trekken." 

De mindfulness levensstijl houdt in dat je meer aanvaarding en bewustwording hebt voor het leven in het het heden en als gevolg daarvan wordt je rustiger in je hoofd én dus gelukkiger. Bovendien lijkt de tijd te vertragen waardoor je ook nog eens langer kunt genieten!

Voorbeeldje:

Heb je wel eens een wandeling gemaakt met je neefje van drie naar de lokale buurtsuper even verderop? Ik kan je op een briefje geven dat je er meer dan een half uur over doet. Als het niet langer is.

Alles is prachtig en nieuw voor zo'n klein kereltje. Een kiezelsteentje op straat, een voorbij dwarrellend blaadje, een hondje dat voorbij wandelt, een plas regenwater, eendjes in de sloot, enzovoorts, enzovoorts. De wereld is één grote verbazingwekkende ontdekking. De voor ons zo schijnbaar meest doodgewone dagelijkse dingen zijn voor een kleine dreumes allemaal wonderen op zich.

Dit is in feite de essentie van mindfulness leven. Je volledig bewust worden van de, zo op het eerste gezicht, meest alledaagse dingen waar je normaal gesproken totaal geen aandacht aan besteed. 

Ik zal nu een paar praktische mindfulness suggesties geven die je in het dagelijks leven kunt toepassen en die je flink op weg kunnen helpen naar een bewuster én gelukkiger leven:

  • Probeer bijvoorbeeld eens langzamer te eten en je meer bewust te worden van elke hap die je neemt tijdens het avondeten. Ga eens gezellig aan tafel zitten in plaats van het bord op schoot en zet de tv eens uit. Even geen Albert Verlinde. (Heb je gelijk meer eetlust!). Focus je op je maaltijd en probeer de smaken van elke hap die je neemt te identificeren. Kauw langer op elk stuk eten en je zult verbaasd zijn hoeveel beter je maaltijd smaakt. Los van het feit dat langer kauwen veel beter is voor je spijsvertering. Dus twee vliegen in een klap. 


  • Zodra je merkt dat je op enig moment van de dag je zorgen begint te maken over de dag van morgen dan denk je: Hé, wacht ff...! Waar ben ik? Ik ben hier en het is vandaag! Dus, probeer dan je aandacht weer terug te brengen naar deze dag. Naar het heden. Naar het nu. Want je leeft vandaag en wat er morgen gebeurt dat zien we dan wel weer. En gisteren is geweest. Het enige wat je kunt veranderen zijn de dingen die je denkt en onderneemt in het hier en nu waarin jij nu aanwezig bent. 


  • Zet je smartphone overdag eens even uit voor een uurtje. Of twee. Lastig hè? Het zweet breekt je vast al uit bij de gedachte alleen al! Oh mijn God...! Stel je eens voor...Je bent even niet bereikbaar! Misschien belt Obama wel? ...precies op het moment dat jij nét je mobieltje uit hebt! Get a life zeg. Zo belangrijk is Obama niet en dat telefoontje al helemáál niet... Jíj bent belangrijk! Even geen telefoon is een oase van rust in je hoofd. Heerlijk! Gewoon ff doen. Even een monumentje voor jezelf.

Hier nog een laatste mindfulness aanbeveling voor vandaag: 

Schrap deze twee woorden uit je vocabulaire: 'Ik moet....'

...en vervang ze door deze: 'Ik kies ervoor om....".

Dit heeft een spectaculair resultaat tot gevolg in je dagelijkse denken en doen! Je haalt een enorme druk van je schouders door 'Ik moet' weg te halen en dit te vervangen door: 'Ik kies ervoor om...'

Want je móet verdikkie de hele dag al van alles en nog wat doen! Dat zijn we juist meer dan zat al die vervelende verplichtingen.   

Zeg daarom voortaan als je iets gaat doen bijvoorbeeld dit: 'Ik kies ervoor om vanmiddag boodschappen te gaan doen'. Of zeg iets in de trant van: "Ik kies ervoor om vandaag die slaapkamer eens lekker helemaal op te gaan ruimen'.

Zo krijg je door gebruik te maken van een klein psychologisch goocheltrucje met woorden een veel prettiger gevoel in je hoofd en maak je de taken die je 'moet' doen aanzienlijk lichter. 

Volgende keer meer mindfulnesstips! Succes ermee!