dinsdag 11 december 2012

Maak met minder ego, méér magische momenten mogelijk!

Wist u dat alle dingen, gebeurtenissen en ja, zelfs personen, volkomen neutraal in uw leven verschijnen? Dat wil zeggen, natuurlijk vóór dat u en ik er een label met een bepaald oordeel op plakken!

Want als we één ding graag doen dan is het wel om over iets of iemand te oordelen en er even fijntjes onze ongezouten mening over te ventileren. 

Hoe komt dat nou?

Dat zit zo: ieder mens heeft een zogenaamd 'ego'. Dat weet u natuurlijk wel.

Dat 'Ego' staat in het Grieks en Latijns voor 'Ik'.

Dat 'ego' is in feite wie jij denkt dat je bent. Je identiteit. Het 'ego' is jouw persoonlijkheid maar ook je 'gezond verstand'.

Het maakt vergelijkingen met de dingen die je weet en met de gebeurtenissen die je dagelijks meemaakt. Het resultaat van die vergelijkingen bepaalt jouw mening over velerlei zaken. Het vormt je overtuigingen.

Het ego is als het ware een voertuig waarmee jij je door het leven heen beweegt.

Maar het is ook een survivalmeganisme. Want het zal de overtuigingen die jij over jezelf hebt, te vuur en te zwaard verdedigen!

Tot zover alles okay. Niks aan het handje. 

Toen je opgroeide werd je mening grotendeels gevormd door je liefhebbende ouders, overige familieleden en leraren die hun opgedane kennis en reeds gevormde meningen, met de allerbeste bedoelingen, aan je wilde overgedragen.

Tegen de tijd dat je volwassen begon te worden was je mening dus al aardig gevormd, maar ondertussen was je zelf ook begonnen om je eigen beoordeling over situaties te maken.

Nu je volwassen bent zit die harde schijf in je hoofd ondertussen propvol meningen, pijnlijke en mooie ervaringen, vele observaties, een schat aan vergelijkingsmateriaal, archiefstukken en miljoenen notities over personen, dingen en gebeurtenissen. Best wel veel bagage dus...

Een objectieve kijk op het leven is daardoor nauwelijks meer mogelijk want overal hangt wel ergens zo'n geel 'post-it' velletje aan met daarop een 'kant en klare visie' op een bepaalde situatie of persoon, maar vooral ook over jezélf!

Wat is nu het probleem?

Omdat je overal gelijk een etiket op plakt met je oordeel kijk je bijna nergens meer objectief naar. Je ziet iets, weegt het af en oordeelt erover. Stempel erop. Bam!

Daarnaast kloppen veel van de teksten niet meer op de etiketten die je uitdeelt.

Sommige van je 'prijskaartjes' zijn al behoorlijk vergeeld omdat jouw idee over een bepaald onderwerp net even iets te lang in de etalage heeft gelegen... Veel van je overtuigingen zijn daardoor allang over de houdbaarheidsdatum heen.

Kijk, als je maar lang genoeg hetzelfde denkt over een bepaalde situatie dan veranderen die gedachten als vanzelf in overtuigingen.

En overtuigingen die je maar vaak genoeg blijft herhalen die veranderen op hun beurt weer in een rotsvaste geloofsovertuiging. Nou, probeer daarvan nog maar eens af te komen. Kijk om je heen en je ziet genoeg voorbeelden van mensen met stokoude overtuigingen die daardoor muurvast zijn komen te zitten in het leven.

Nu zijn vaste geloofsovertuigingen op zich geen probleem als alles in je leven op rolletjes loopt. Maar bij wie loopt het leven zo?

Vaak belemmeren deze vastgeroeste percepties je in je ontwikkeling. Het zijn blokkades op je levenspad. Rotsblokken op de weg die zou moeten leiden naar een geweldig leven waarin alles zit wat jij te wensen hebt!

Nu wat praktijkvoorbeelden en hoe we dit fenomeen aan kunnen pakken: 

Oude vastgeroeste geloofsovertuiging:

Karel heeft de overtuiging dat hij alleen geld kan verdienen door echt keihard te werken. En dan ook nog in een functie waarin zijn passie totaal niet terug te vinden is. Want daar is geen werk in.

Door aan deze tunnelvisie vast te houden zal Karel inderdaad alleen maar geld kunnen verdienen als hij zich flink uit de naad werkt en dan ook nog met een baan die hem eigenlijk niet zint.

Maar er zijn echter nog vele andere leuke jobs, ook al liggen die misschien niet voor het opscheppen. Maar als je wat verder kijkt dan de voor de hand liggende trajecten, vindt je misschien plots tóch je droombaan.

Karel's geloofovertuiging laat echter geen ruimte voor andere mogelijkheden. Er staat maar één deur open. Die tien andere deuren die er zijn ziet hij niet eens, laat staan dat ze voor hem open gaan.

Correcte constatering en overtuiging:

Financieel welzijn of een succesvolle carriere heeft niet alles te maken met alleen maar hard werken. Je moet ook zorgen dat jij je gedachten op een positief werkend rijtje hebt. Je moet ze uitlijnen op dezelfde golflengte waar voorspoed, succes en welzijn vibreren. En je oude overtuigingen bij het grof vuil zetten.

Hou je ogen open voor andere mogelijkheden die zich plots kunnen aandienen om dingen te realiseren. Alles is mogelijk!

Hier nog een recent praktijkvoorbeeld:

Marloes wil graag over de wereld reizen maar heeft de grootste problemen om financieel de maand door te komen, laat staan geld te sparen voor een wereldreis. Ze laat het idee maar varen. Het blijft bij dagdromen.

Chantal heeft ook geen geld. Zij wil ook over de wereld reizen maar heeft een idee. Haar grote passie is foto's maken en het liefst in verre vreemde landen. Ze schrijft alle luchtvaartmaatschappijen aan en bied in ruil voor gratis tickets kosteloos gebruik van haar foto's aan voor marketingdoeleinden.

Er reageren warempel diverse airlines positief en Chantal vliegt nu gratis en soms zelfs Business class de gehele wereld over!

Wow! Wie had dat ooit gedacht?! Wat een resultaat!

Snap je het idee een beetje? De moraal van het verhaal? Laat je oordeel, je mening, je vaak hopeloos verouderde ideeën over 'hoe iets tot stand moet komen' varen.

Dus minder van: 'Ik moet dit' en 'ik moet dat'. En nog minder van: 'Ik kan dit niet' en 'Dit gaat nooit lukken!'.

Alles kán! Geloof me nou maar. Probeer met een open vizier alle opties open te houden. Verminder je kansen niet door door tunnelvisie.

En zeker niet door mogelijkheden af te plakken met een etiket waar 'KAN NIET' op staat!

Begin de dag van vandaag of morgen maar eens alsof het de eerste dag zou zijn in je leven. Zonder ook maar over iets of iemand te oordelen maar bovenal niet over jezélf!

Kijk dan eens om je heen en zie hoe maagdelijk mooi de nog onaangeroerde sneeuw is van de eerste dag in je nieuwe leven! Kijk hoe je de eerste knersperende stappen in de verse sneeuw van de nieuwe dag vorm krijgen.

Een vorm die jij helemaal naar eigen believen kan invullen! Zonder ook maar één vooringenomen mening. Zonder dat je de geplaveide weg al voor je kunt zien want die is bedekt door een tapijt van witte vlokken. 

Jij kunt nog alle kanten op! Vandaag nog. Doe het! 

Begin die nieuwe dag vandaag en het pad dat leidt naar succes en voorspoed zal zich dan als vanzelf aan je ontvouwen met elke vastberaden stap die je zet.

Succes!

Geen opmerkingen: