vrijdag 20 januari 2012

Hoe reken je af met je allergrootste vijand: Angsten!

Angsten en zorgen. Wie heeft daar nooit eens last van? Wordt u nooit eens midden in de nacht badend in het zweet wakker? Of heeft u overdag nooit eens last van ongewenste gedachten die je tot wanhoop kunnen drijven?

Nee?

Ik geloof er niks van...

Angsten, bange vermoedens, beklemmende gedachten, bezorgdheid, ongerustheid, nervositeit, vrees, spanning, onrust, onzekerheid, paniek, radeloosheid...

Ja, er zijn heel wat synoniemen te vinden voor angstgevoelens want kennelijk speelt deze emotie een belangrijke rol in ons leven.

Waarom wordt het leven van zo velen zo vaak geteisterd door onwelkome angstgevoelens? Want het gekke is namelijk dat al die akelige gedachten niets te maken met met de situatie van nu maar in 99 van de 100 gevallen gaan over dingen die misschien zouden kunnen gebeuren in de toekomst.

Blijf ik wel gezond? Heb ik straks mijn baan nog wel?


Kan ik straks mijn hypotheek nog wel betalen? Is mijn huis straks minder waard dan de hoogte van de hypotheek? Is er nog wel een fatsoenlijk pensioen over als ik straks 67 ben?

Je zou zo een pagina of 100 kunnen vullen met allerlei paniekerige hersenspinsels van wat mensen de hele dag door denken. Er zijn schattingen dat een mens wel zo'n 50.000 verschillende gedachten op één enkele dag heeft. 50.000! Dat is echt een mega groot aantal.

En hoeveel gedachten daarvan zijn er negatief? U zou zich misschien rot schrikken als u het percentage daar van wist...

Wist u dat er zelfs mensen zijn die een gedachtendagboek bijhouden? Die schrijven elke twee uur op wat ze de afgelopen uren gedacht hebben. Dat zou u ook eens een paar dagen moeten doen. Zo krijg je een perfect inzicht in wat er allemaal aan de binnenkant van je koppie afspeelt.

Maar dit is een niet echt praktische methode om je gedachten te monitoren. Daarom heb ik voor u een veel simpelere manier voorhanden om uw hersenkronkels enigszins onder controle te houden.

Maar eerst een belangrijk basisprincipe:

Gedachten zijn krachten!

Want wie deze onuitputtelijke bron van creativiteit onder controle kan krijgen, die heeft gelijk zijn hele leven op orde. Want je leven IS echt niets anders dan wat jij denkt dat het is.

Kijk, alles om je heen is namelijk tot stand gekomen doordat iemand ooit eens iets gedacht of bedacht heeft... Elk door mensenhanden gemaakt ding spruit voort uit een eens ontstaan idee in misschien wel het meest verre verleden...

Denk maar eens aan je autoband die onder die mooie wagen zit van je. Ooit heeft iemand eens een keer het wiel uitgevonden... Hoe lang is dat wel niet geleden? 50.000 jaar?

Maar je kan ook denken aan recentere voorbeelden. Wat dacht je van je smartphone? Die is nog maar een jaar of 7 jaar geleden bedacht door een visionair waar nu al bijna een kwart van de wereldbevolking mee rond loopt.

Henry Ford zei het ooit eens heel mooi:

"Het maakt niet uit wat je denkt, je hebt altijd gelijk".

En zo is het.

Want of je nou denkt dat je iets kan of iets niet kan. Je hebt altijd gelijk. Je hebt er helaas alleen jezelf mee door continue allerlei mentale blokkades op te werpen in je leven. Excuses genoeg om iets niet te doen. Of om ergens angstig voor te zijn. You name it...

Maar pas op! Het Universum luistert altijd mee... Elke gedachte, elke vibratie komt als een boemerang naar je terug. En vaak ook nog met een veelvoud aan kracht. Dus wat denk jij?

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat je gedachten ALLES, maar dan ook alles bepalend zijn voor je toekomst. Want niet je armzalige afkomst of samenstelling van je DNA bepaalt waar je terecht komt, nee het is wat JIJ van het leven maakt.

Of geef je nog steeds je baas de schuld van die gemiste promotie? Of heb je je vrouw vandaag weer eens onderuit de pan gegeven om bepaalde frustraties bot te vieren? Of heb je die lastige klant vervloekt omdat hij de rekening nog niet betaald heeft?

Ga nou eerst eens aan jezelf werken. Probeer jezelf eens in balans te krijgen. Wat je hebt een JIJ en een jij. En die twee moeten samen in evenwicht zijn voor een optimale gemoedstoestand. Want die JIJ met de hoofdletters is dat ego van je. Dat 'verstandige' ik van je dat alles zo goed weet. Dat zegt: 'Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg...´

En die kleine jij is die rechterhersenhelft van je. Het hart waar je mee 'denkt'. Je creatieve ik. Die visionair. Je romantische, dromerige en fantaserende onderdeel dat in verbinding staat met de eeuwige bron der bronnen. Dat de kracht heeft om steenkool in diamant te veranderen. Dat toegang heeft tot de oerkracht in het universum die de planeten gecreëerd heeft... Waar Michaelangelo David mee heeft geschapen en Leonardo da Vinci de Mona Lisa.

Met welke kant denk jij? En met welke gedachten? En welke emoties koppel je daar aan? Fijne motiverende gevoelens of neerslachtige emoties?

En denk er aan: negatieve gedachten zijn niets anders dan visualisaties van dingen die je niet wilt... en die wil je het liefst zo snel mogelijk van je afschudden want anders kunnen ze zich gaan manifesteren in je leven.

Maar heb je toch enge gedachten, zorgen of angsten. Denk dan: 'Okay, ik heb een ongewenste gedachte... Mooi... Ik constateer dat dit is wat ik NIET wil...' 

..en denk dan vervolgens: Wat wil ik dan WEL? ...en focus je dan daar direct op.

Zo train je je vanzelf naar een positiever gedachtenpatroon dat naar een stabieler en gelukkiger leven voert.   

Dus, zodra je angsten hebt... hoppakee, omdraaien die boel. Want denk er om:

Gedachten kunnen dingen worden!

Einstein zei het al. En ongewenste dingen willen we natuurlijk niet. Ze zijn niet voor niets ongewenst!

Werk daarom de hele dag door aan jezelf. Dit proces houdt nooit maar dan ook nooit op! Maak je hoofd maar eens goed leeg door alle zorgenzooi in de kliko te mieteren. Schrijf maar eens voor de lol je angsten op en kijk wat er daadwerkelijk van uit komt. Ik denk bar weinig...

Maar pas op hoor. Focus je op waar je naar toe wilt. En niet naar waar je NIET heen wilt gaan... En luister naar je ingebouwde routeplanner. Want een goed gevoel gekoppeld aan een positieve gedachte zijn een onverslaanbaar duo! 

Tot de volgende keer!       

Enne...zeg maar bye bye tegen al die beren op de weg! ;-)


Geen opmerkingen: