vrijdag 7 december 2012

Mindfulness momentje: Voel je beter in een handomdraai!

We leven in een hectische wereld. Wat we vandaag in een dag aan informatie op ons afgevuurd krijgen dat maakte men in de Middeleeuwen nog niet in een heel leven mee!

Daarnaast moeten we scoren en presteren. Op school of op het werk. Er is continue drukte en pressie om te performen op wat voor gebied dan ook. En als we weer thuiskomen dan moeten we klaar staan voor de kinderen, gezellig zijn voor onze partner en tussendoor ook nog even boodschappen doen, koken en dan nog genoeg energie hebben om te sporten.

Kortom, er is weinig tijd om eens even helemaal lekker tot jezelf te komen. Maar als je niet af en toe eens even tot rust komt in je hoofd dan kan het allemaal wel eens veel teveel worden. En te veel druk op de ketel kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Dus daarom is het zaak af en toe eens even een momentje voor jezelf vrij te maken!

Maar hoe kun je nu even makkelijk tot rust komen zonder direct al te ingewikkelde yoga of andersoortige oefeningen te hoeven doen?

Welnu, er bestaat een eenvoudige, bijna meditatieve oefening, op basis van simpelweg even te luisteren naar een briljante stuk klassieke muziek.

Het enige wat je hoeft te doen is om een minuut of drie (langer mag ook want het hele stuk duurt een minuut of 8) naar het 2e gedeelte van Beethoven's 7e Symfonie te luisteren.

Dit kan zittend of liggend. Even met een koptelefoon op of gewoon over de speakers.

Je kan het nummer overal downloaden of anders afspelen met YouTube over de iPad, smartphone of koop anders de cd. Of luister anders via de link hier onderaan dit bericht.

"Iedereen die mijn muziek begrijpt, zal nooit meer ongelukkig zijn."
 - Ludwig Van Beethoven -

Volgens kenners is Beethoven's 7e symfonie een van zijn allermooiste stukken. Het bijna sublieme 2e gedeelte Allegretto wordt vaak apart gespeeld omdat het zo enorm populair is en zo geniaal in elkaar steekt.

Beethoven begon aan het stuk in 1811 terwijl hij in een kuuroord bezig was zijn gezondheid te verbeteren. Hij was in die tijd al behoorlijk doof. Geïnspireerd door de rust en de schoonheid van zijn vakantieadres startte hij met het schrijven van een nieuwe symfonie. De 7e.


Waarom dit stuk? 

Tijdens de première in 1813 in Wenen, een concert ter ere van de gewonde soldaten die tegen Napoleon hadden gevochten, "Steeg het applaus tot een punt van extase!".

Wetenschappelijke studies wijzen uit dat muziek een positieve en soms zelfs genezende werking heeft op mens, dier en zelfs de planten. De geniale klanken van Ludwig's 7e vibreren op een dusdanig krachtige, bijna goddelijke frequentie, dat daardoor uw eigen vibratie naar een hoger, en dus weldadiger niveau wordt getild. Meer in balans met uw ware ik en de zuivere toon die uw diepere zelf uitstraalt.

En je hoeft niet depri te zijn om je beter te voelen bij Beethoven's klassieke klanken maar bij iedere denkbare gemoedstoestand treedt er een weldadige, ontspannende werking op.

En mocht u hier aan twijfelen probeer dan gewoon de schoonheid van het stuk te ervaren onder het motto: Baad het niet dan schaad het niet!

Veel luisterplezier!

Klik hier voor nog meer Mindfulnesstips.


Geen opmerkingen: