vrijdag 24 juni 2011

Hoe moet je omgaan met tegenslag en angsten?

Soms zijn er gebeurtenissen in je leven die zo akelig zijn dat je mentaal op het absolute nulpunt bent aanbeland. Bijvoorbeeld als er een dierbare overlijdt. Hoe moeilijk het ook is, zelfs vanuit die situatie kun je voorzichtig op zoek gaan naar beter aanvoelende gedachten zoals bijvoorbeeld een gevoel van troost.

Het kan ook zo zijn dat je jezelf zo in de nesten hebt gewerkt dat er ook geen redden meer aan is. Dit heb ik zelf aan den lijve ondervonden toen ik privé en zakelijk failliet ging en echt alles kwijt raakte. Achteraf gezien een optelsom van enorme grote denkfouten…

Als je dan nog op zoek wilt naar een oplossing om je eruit te redden dan lukt dat ook niet meer. Het is een beetje zoals uit een vliegtuig springen en dan concluderen: “Okay, ik heb geen parachute bij me, wat nu?”

Als je knock-out op de grond ligt en je bent echt alles kwijt dan heeft het ook zijn voordelen: dieper kun je niet zakken dus: ‘The only way is up’.

Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen…

Als je iets heel vervelends hebt meegemaakt in het leven dan is het zaak daar vroeg of later toch wel afstand van te gaan nemen. Hoe groot of gênant je blunder of fout ook was, gedane zaken nemen geen keer.

Op een dag moet je niet meer omkijken naar gisteren. Je gaat toch ook niet onder het autorijden de hele tijd in de achteruitkijkspiegel turen? Dan knal je vroeg of laat tegen een boom.

Gelukkig zitten de meeste mensen in een situatie die we nog tijdig kunnen gaan bijsturen. Zeker als we weten waar we naar toe willen in het leven. Alleen is het soms lastig tijdens onze bootreis van A naar B niet af en toe naar de klippen (angsten) te kijken die we langszij zien en soms loopt de boot wel eens vast op een zandbank…

Met andere woorden, er zitten af en toe ook gewoon tegenslagen en ongelofelijke K dagen in je leven. Daar ontkom je niet aan. Die dagen dat alles tegen zit. Wie heeft daar geen last van? Het is dan zaak die tegenslag maar gewoon zo snel mogelijk langs je heen te laten gaan. Morgen weer een nieuwe dag.

Zo is het ook met enge gedachten. Soms heb je angsten of enge ideeën dat het zweet je uitbreekt. “Als mijn dochter maar niet onder een auto komt” of iets dergelijks. Wat doe je dan?

Angsten zijn niks anders dan ongewenste gedachten die je zo snel mogelijk van je af moet laten glijden. Net zo makkelijk als een druppel water van een eend afdruipt nadat hij net een duik genomen heeft… Er blijft geen spatje water achter op zijn verendek.

Ga geen aandacht aan ongewenste gedachten schenken want overal waar je aandacht op gaat focussen krijgt een negatieve lading….en dat willen we nou juist net niet.

Laat die hersenspinsels maar net zo snel verdwijnen als ze gekomen waren. Het zijn tenslotte maar gedachten waar je er per dag duizenden van hebt… die kan je niet allemaal onder controle hebben…ze zijn als bellen in een glas spa rood…ze blijven maar komen. Probeer ze maar eens te stoppen. Gaat niet lukken.

Zorg in ieder geval dat de overgrote meerderheid van je gedachten positief zijn, dan kan je niks overkomen!

...en die zwarte dagen waarin echt alles tegenzit gaan uiteindelijk ook wel weer voorbij….

Stel je maar voor dat je in het donker rijdt in een auto op een weg zonder straatlantaarns. Je kunt alleen het stukje van de weg zien die de koplampen verlichten met af en toe een hobbel of een kuil erin. Je vertrouwt erop dat je uiteindelijk goed en veilig aankomt op de plaats van bestemming. Ook al zie je maar een paar meter van de weg voor je…

Zo is het leven ook. Het ontrolt zich naarmate men zich voortbeweegt. Dat is het enige stukje dat je ziet: de dag van vandaag. Maak je geen zorgen om morgen en denk niet aan gisteren. Maar heb er vertrouwen in dat je uiteindelijk aankomt op de plaats waar je wilt zijn: in een voortdurende staat van voorspoed.

“ Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift!”

Geen opmerkingen: