zondag 4 november 2012

Hoe kun je langer leven? (deel 2)

...en ook nog veel gelukkiger!

 Klik hier voor het eerste deel.

Tijd is elastisch. Kneedbaar. Relatief. Tijd kun je versnellen! En vertragen....

We kunnen een aantal stellingen loslaten op het concept tijd:

Tijd gaat langzaam als je jong bent en steeds sneller naarmate je ouder wordt. Hoe komt dit? 

Als klein kind heb je geen benul van tijd. Je leeft gewoon van moment naar moment. We kunnen niet klokkijken en het lijkt alsof we in een tijdloze tijd leven. Een autoritje naar oma lijkt een eeuwigheid te duren. Om nog maar te zwijgen van een vakantierit naar de camping in Zuid-Frankrijk. Er komt geen eind aan.

Het concept 'morgen' zegt je echt helemaal niets als je lekker aan het spelen bent...

Je wilt nú leven. Nee, je leeft nu. In het heden. Je denkt er als kind niet eens over na. Geen zorgen voor morgen! 'Today is all there is.' En alles wat je meemaakt is spannend. Je hersenen maken overuren om alle nieuwe indrukken te verwerken.

Als je ouder wordt en je kijkt terug naar je jeugd dan lijkt er vroeger veel meer gebeurd te zijn. Maar dit is bedrog. Het leek een langere tijd omdat alles veel meer indruk op je maakte. Nu je volwassen bent is bijna alles gewoon. Je maakt dagelijks niet meer veel nieuwe dingen mee tenzij je er op uit trekt.

En dan dit nog: Een jaar van je leven als je tien jaar oud bent beslaat 10% van je leven. Terwijl een jaar uit je leven als je al vijftig jaar oud bent nog maar slechts 2% van je leven is.

Nieuwe dingen en nieuwe ervaringen vertragen de tijd dus echter weer...

Wel eens een weekendje weg geweest? Ook al was het maar voor twee dagen. Als je thuis komt heb je het idee dat je meerdere dagen de hort op bent weggeweest. En als je op vakantie gaat lijken de eerste dagen een heerlijke eeuwigheid te duren terwijl de laatste dagen van je vakantie voorbij vliegen...

Of neem twee mensen die elkaar goed kennen. De een gaat een jaar op wereldreis en als hij terugkomt zal hij tegen de ander zeggen: "Het lijkt wel of ik jaren ben weggeweest". En de ander zal waarschijnlijk antwoorden: "Het lijkt wel of je pas gister vertrokken bent."

Verandering van omgeving en vele nieuwe indrukken doen de tijd vertragen.

Maar tijd gaat ook sneller als je intensief met iets bezig bent.

Denk maar aan onze gevangene (Zie deel 1) die dingen wil doen waardoor zijn tijd in de bak zo snel mogelijk voorbij gaat. Of denk terug aan een leuk feestje met lekkere dansmuziek. Zo'n fijne avond vliegt voorbij.

Er zijn nog vele andere kenmerken over de tijd maar het zou te lang voeren om die allemaal hier neer te pennen. En daar hebben we simpelweg de tijd niet voor. ;-)

Want we willen weten hoe je langer kunt leven! Of anders gezegd; hoe je dusdanig je leven kunt indelen waardoor je de tijd vertraagt zodat je leven langer lijkt te duren. En dan ook nog graag middels methodes en manieren die ons gelukkiger maken.

Hoe doe je dat?

We weten dat de tijd enorm vertraagt als je veel nieuwe indrukken opdoet als je bijvoorbeeld op reis gaat. Maar wie heeft er tijd om vaak op reis te gaan? Ja, okay, je kunt wel naar een museum gaan in het weekend om nieuwe indrukken op te doen. Dat helpt. Maar daar hebben we doordeweeks geen tijd voor.

Wat moet je dan wel doen? Wat is het geheim van: 
"En ze leefden nog lang en gelukkig?"

Een van de belangrijkste componenten van een lang en gelukkig leven is dit:

Volledig op te gaan in het heden. In dit moment leven. Alle aandacht concentreren in het hier en nu. Bewust zijn van wat er nu plaatsvindt.

Dit noemt men ook wel Mindfulness leven: Volledige aandacht geven aan het huidige moment.  

Want een van de allergrootste problemen die de meeste mensen hebben is dat ze continue onderweg zijn naar de dag van morgen zonder een moment stil te staan bij de dag van vandaag. Bij de momenten die je nu beleeft en ervaart.

Kijk, als je altijd maar onderweg bent naar morgen en nooit eens even stil staat om te beseffen hoe mooi de reis wel niet is dan wordt je doodmoe en doodongelukkig. Punt.

Als je haastig onderweg bent naar morgen en het heden niet onder ogen wilt zien omdat dat je denkt dat de toekomst interessanter is dan maak je een cruciale denkfout. In je perceptie is het heden niet belangrijk want morgen, dán gaat het gebeuren. Het heden is saai en vervelend. Pijnlijk. Daar willen we zo snel mogelijk van weg!

Maar denk erom: Het heden is alles wat je hebt! En als je het heden niet kan accepteren dan ontken je jezelf én het leven dat je leidt want het nu ís enige levensmoment dat er is voor je!

"Pas als je leert genieten van alles wat je nú hebt en jij je meer bewust wordt van elke stap die je zet, van de geur van de bloemen waar je dagelijks langs loopt, van de voorbijtrekkende wolkenflarden aan het knalblauwe firmament, van de heerlijke warme stralen water die 's-ochtends uit de douche langs je lijf lopen en van de smaaksensaties die plots loskomen terwijl je de avondmaaltijd langzaam genietend oppeuzelt onder het genot van een glaasje rode Cabernet Sauvignon, dán pas komt de voorbijflitsende intercity, die tijd heet, met een enorm geraas tot stilstand en zal je leven transformeren in een eindeloze draaikolk van gelukservaringen..."  

...de toestand waarnaar je juist altijd zo haastig naar op zoek bent geweest!

En dan besef je dat het geluk altijd vlak onder je neus lag... en ben je niet langer meer die ezel die achter die wortel aan blijft draven! 

In het deel 3 van deze serie zal ik ook een aantal mindfulnesstips plaatsen zodat je dagelijks kan gaan werken aan een bewustzijnvoller en daardoor een gelukkiger leven.**Lees voor meer over dit onderwerp het briljante boek 'Tijd Maken' van Steve Taylor van waaruit een aantal van bovengenoemde tijdsconcepten door mij zijn gedistilleerd.