dinsdag 16 april 2013

Follow your passion. De snelweg naar een gelukzalige flow!

Zo, eindelijk weer thuis. Ben er even tussenuit geweest. Naar de Cote d'Azur. De azuurblauwe kust. Wat is het daar toch mooi zeg. Wat lijkt het leven je daar altijd toe te lachen in Zuid-Frankrijk met die alsmaar schijnende zon, wuivende palmbomen en die geweldige Franse cuisine.

Mits je natuurlijk je ogen sluit voor de vele daklozen en alcoholisten op straat want het laagje glitter en glamour is overal waar je komt flinterdun...

Ik had vier dagen langs als deelnemer een stand op een beurs in het Palais des Festivals in Cannes. Dat gebouw kent u vast wel van het filmfestival. Diep onder de grond is daar een megagrote ruimte waar bijna elke maand wel een of andere vakbeurs wordt gehouden.

Deze keer stond ik op de MipTV waar ik mijn zaak en produkt aan het promoten was. Dezelfde tv beurs waar John de Mol en Reinout Oerlemans hun formats proberen te slijten aan de internationale tv industrie.

Dus er zijn vervelender plaatsen om te bivakkeren. Dat kunt u zich wel voorstellen. In de vele restaurants in en om Cannes valt heerlijk te dineren dus de kilo's vliegen erbij in zo'n week.

Werken in zo'n aangename en inspirerende omgeving valt natuurlijk nauwelijks werk te noemen. Zeker niet als je zoals ik daar lekker je ding kan doen: een leuk product proberen te verkopen aan enthousiaste bezoekers op je stand. Wat wil een mens nog meer? De tijd vloog voorbij... Ik zat helemaal in mijn 'flow'.

Kunt u dat? De flow. Weet u wat dat betekent? De flow is een mentale toestand waarin een persoon helemaal op gaat in zijn of haar bezigheden. Aldus Wikipedia. Niet te verwarren met 'go with the flow' want dat is meegaan met wat de anderen doen.


Je zou de flow kunnen bestempelen als het ultieme mindfulness moment. Je gaat zo op in je ding doen dat je helemaal niet meer op de tijd let. Die vliegt razendsnel voorbij. Zelfs het zelfbewustzijn verdwijnt.

Wanneer was de laatste keer dat u in een flow gezeten heeft? Dat je bijvoorbeeld zo lekker bezig was aan het schilderen of aan het voetballen met je kinderen dat je compleet de tijd vergat. Net als toen je nog kind was. Je was zo heerlijk buiten aan het ravotten dat je niet op je horloge keek waardoor je veels te laat thuis kwam bij je inmiddels ongeruste moeder.

Kinderen kunnen dat als geen ander. Heerlijk bezig zijn in het hier en nu en zich geen seconde druk maken over het volgende moment. Waarom zou je ook?

Want er ís maar één moment en dat is het eeuwigdurende nú moment waarin alles tegelijkertijd plaatsvindt. Een soms lastig te begrijpen en te bevatten begip maar zo zit het universum toch echt in elkaar.

Ik heb het vaak als ik zit te bloggen. Soms heb ik inspiratie en heb ik binnen 30 minuten een compleet artikel geschreven. Nu ook weer. Ik denk er niets eens over na.  Het lijkt wel of er iemand bezit neemt van me en mij als een idioot op dat toetsenbord laat rammen. De woorden stromen gewoon uit mijn vingers.

Ik ben dan nog wel een uur bezig om alle spelfouten er uit te halen (als het al lukt want ik heb de grammatische kennis van een eencellige) maar dan heb je ook wat.

Die flow is eigenlijk de essentie van het leven. Je zo lekker mogelijk voelen en bezig zijn in het huidige moment. Dat zou ook uw streven moeten zijn. Ga iets doen waar je een passie voor hebt en doe het met alle overtuiging die je in je hebt.

En als je denkt dat je geen tijd hebt of dat het nu misschien niet het juiste tijdstip is dan heb je het grondig mis. Want het juiste tijdstip dat gaat nooit komen. Want het juiste tijdstip dat is juist nu!

Da's nou net de essentie van in je flow ziten. Sommigen wachten bijvoorbeeld al jáááren op het juiste moment om een eigen zaak te beginnen, of om een boek te schrijven.

Nou, dat moment komt echt nooit. Want dat is er namelijk al: Nu en now or never!

Ik liep zelf ook al een tijd rond met het idee om een boek te schijven maar ik dacht dat ik daar de capaciteiten niet voor had of het talent niet totdat iemand me laatst een schop onder de kont gaf en zei: Wat let je?

Toen ben ik maar gewoon begonnen en nu heb ik al 23 pagina's geschreven binnen twee weken!

Lekker toch?

En wat gaat u vanavond doen? Of morgen? Maar pas op hoor...geen dag later!

Wat is uw diepste, vurige, geheime wens of passie? Aan de slag zou ik zeggen. Het juiste moment om te starten is nu! Alles kan. Alleen uzelf kan uzelf afstoppen en helemaal niemand anders!

Go for it!


1 opmerking:

Hoofd kantoor zei

Echt leuk bericht gedeeld . Ik krijg zoveel leuke en informatieve informatie voor Wood.Thanks voor het delen van zo'n mooi bericht .

Eiken Houten Vloeren | Houtenvloeren